top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Бъди супергерой - яж супер вкусни зеленчуци!

Актуализирано: 15.04.2020 г.Откъде идват зеленчуците?

Точно като плодовете и зеленчуците идват от дивата природа. Постепенно хората започнали да ги отглеждат в градини и да подбират най-вкусните сортове. Именно затова днешните зеленчуци се различават много от дивите, които растели по полетата преди години. Днешните моркови например са предимно оранжеви и месести, а дивите са жълти или лилави. Патладжаните също били доста по-различни от тези, които познаваме днес. Те били във всякакви цветове - бели, синкави и жълти, а формата кръгла и много по-малка.

Днес все още можеш да видиш в гората диворастящи плодове като горски ягоди, боровинки или дори ябълкови дръвчета. Копривата, лападът и дивият лук също могат да се открият в изобилие по поляните през пролетта и лятото.


ЗНАЕШ ЛИ, ЧE...

Картофите са първото растение, отглеждано в космоса!

През 1996г. картофено растение е засадено на космическата совалка "Колумбия".


В някои случаи зеленчуците се ядат заради плода на растението - както е при чушките. Броколите пък имат ядливи стъбла и цветни пъпки, морковите - корен, а от марулята хапваме листата.

Тъй като имат семки, доматите, краставиците и тиквите са всъщност плодове, но всички сме свикнали да мислим за тях като за зеленчуци.Зеленчуци с плодчета

Вече знаеш, че доматът, чушката и краставицата са плодови зеленчуци. Към тази вкусна група спадат и зеленият фасул и грахът, въпреки че от тях ядем на практика семената.

Всички те са изключително вкусни и полезни!

По-голямата част от тях, като краставиците и доматите, могат да се хапват сурови и са най-полезни така. Когато ги варим или печем, топлината разрушава част от полезните вещества, които се съдържат в тях.

За разлика от тях бобът и грахът се ядат само сготвени.


ЗНАЕШ ЛИ ЧЕ,...

Освен, че е вкусна и полезна, краставицата има невероятни умения! Парченце от нея е перфектен начин да лъснеш кожените си обувки, а кората й може да ти послужи за гумичка.
Зеленчуци с листа

Листните зеленчуци се наричат така, защото онова, което хапваме от тях, са именно листата. Сред най-популярните от тях са зелето, спанакът, марулята, лападът и копривата.

При някои са вкусни не само листата, а и стъблата - блоколи, карфиол. а брюкселското зеле и каперсите се отглеждат заради пъпките им. Между другото, брюкселското зеле има славата на най-малко харесвано от всички зеленчуци, но е пълно с полезни вещества, които те зареждат със сили и помагат за доброто храносмилане.


ЗНАЕШ ЛИ , ЧЕ...

Преди много, много години хората използвали зелените листа на спанака вместо бои за рисуване и боядисване.


Зеленчуци под земята

Някои зеленчуци обичат да се крият. Листата им се подават над земята, а вкусната част, която ядем, е скрита в почвата. Такива са морковът, ряпата, целината, цвеклото, пащърнакът и картофът.

Лукът също расте под земята и когато узрее, луковиците му се използват в почти всички супи и ястия. Но когато са млади и листата му са много вкусни. Младият лук е известен като пресен или зелен, а старият - като кромид.

За разлика от лука, картофите могат да се хапват само зрели, но не и прекалено стари.


ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ...

Макар да сме свикнали да смятаме морковите за предимно оранжеви, съществуват и лилави, червени, бели и жълти.
НЕ зеленчук, а гъба!

Не са растения, макар да приличат на тях. защото са неподвижни, не са и животни. Гъбите са съвсем отделна група в нашето меню. Съставени са от много вода и освен, че са вкусни, са и полезни. Но трябва да се внимава, защото някои са много отровни! Част от отровните гъби са големи хитреци и много приличат на ядливите си братя и сестри. Затова никога не опитвах гъби, които си открил в гората.


ЗНАЕШ ЛИ, ЧЕ...

В природата съществуват 30 вида гъби, които имат необикновена способност да светят в тъмното! В миналото хората често ги използвали, за да осветпват пътя си в тъмните гори!


Основните части на гъбите са две - шапка и пънче. Горната част на шапката често е покрита с ципа, а от долната й страна се виждат нежни лентички, наречени пластинки, Между тях е месото на гъбите - най-ценната им част.
Из "Енциклопедия Любознайко"


127 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page