top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Вечният конфликт между поколенията - няколко кратки и практични съвета от психолог Св. Калдерон

След кратко мълчание от моя страна и много време, прекарано с децата ми, една част от което "по принуда", темата сама се появи. А тя е тема, която ни вълнува сега като родители, но ни е вълнувала и преди, когато сме били от страната на децата. И сякаш това време е толкова далечно, че дори не искаме да си спомним как сме се бунтували срещу същите неща, как не сме разбирали възрастните, как не сме се вслушвали в съветите им, въпреки очевидните добри намерения... Вярвам, че всеки, който има дете над 10 години, ще се припознае в някой от следващите редове.Лятна ваканция. Време за почивка, за забавления, за приятели, но не и за „смислени дейности“. Питате ли вече порасналото си дете какви са плановете му за деня, прочело ли е книгите от списъка, как смята да организира следващите си дни или седмици? А какви отговори получавате? Днес свободното време на учениците не е организирано така, както беше преди много години. Разбира се, и сега има различни клубове и школи, но те не са задължителни, което в повечето случаи ги прави и нежелани. Когато човек не прави нещо, то е, защото може би не е мотивиран. И това е изходната точка, от която трябва да тръгнем, ако искаме да разберем какви са интересите на тийнейджъра у дома. Без да му налагаме собствените си амбиции, в открит разговор можем да му помогнем да открие своята индивидуалност и да се опита да я развие.

Подходете като приятел и не натрапвайте сравнения между поколенията. И Вие, когато сте бил/а на 13, сте се дразнил/а от репликата на баба си: „А знаеш ли, че по мое време...“ На децата, дори и на тези в тийнейджърска връзка, им е интересно да слушат разкази за отминали времена, но те предпочитат сами да правят паралел и да откриват разликите, да отчитат плюсовете и минусите. Оставете ги да помислят и да Ви кажат мнението си, може да Ви изненадат.

Няма човек, който да не прави с удоволствие нещо, което му е интересно. Спомнете си как сте открили кое е Вашето нещо и помогнете на апатичния тийнейджър да открие неговото. За съжаление или за щастие, времето на всестранно развитите личности е назад, днес тясната специализация е типична за поколението. Поощрете го да търси любимо занимание и да стане най-добрият в него.

И не на последно място: времената са други, ценностите също. Вярно е, че от Вас зависи как и в какви ще го възпитате, но съпътстващите промени са част от процеса и ние трябва да ги приемем.

Споделете за какво беше последният Ви разговор с тийнейджър? Градивен ли беше или по-скоро скандал? Къде срещате най-големи трудности? А къде постигате успехи?

Автор: Светослава Калдерон - психолог

107 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page