top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Ефективно учене у дома. Мисия-възможна! 8 практически съвета от нашия психолог Светослава Калдерон
  1. Изгответе график. Децата имат нужда от структурирано ежедневие, те се чувстват по-спокойни и уверени, когато знаят какво предстои.

  2. Използвайте цветове. Оцветяването на по-важната информация в различни цветове помага за по-лесното ѝ запомняне (например: датите в зелено, имената в червено и т.н.).

  3. Разделяйте на части. Научете детето да разделя по-големия по обем материал на по-малки части. По този начин по-обемните задачи стават по-лесни за запомняне и изпълнение.

  4. Давайте много примери! Това помага на детето да намери приложимостта на знанията в реалния живот. (Помислете колко пъти на ден чувате въпроса: „Къде ще ми трябва това?“)

  5. Дискутирайте с детето. Обсъждайте важните неща от урока, питайте за неговото мнение, за неговите асоциации, научете нови факти.

  6. Правете мисловни карти, плакати, графики и таблици – онагледяването на текста помага за по-лесното му запомняне.

  7. Детето може да се движи, докато учи (особено за деца от 1 до 4 клас!). Възползвайте се от ученето вкъщи и позволете на детето си да се движи, ако има потребност от това. Не се тревожете, то Ви слуша и запомня чутото, дори може би повече, отколкото ако е принудено да стои на едно място.

  8. Започвайте с по-трудните предмети, докато детето все още е фокусирано. Постепенно преминавайте към по-лесните.


В тази необичайна ситуация и непривична за учене и преподаване обстановка, лесно може да се стигне и до конфликти. Най-честата причина е, когато детето е бавно, а родителят бърз или обратното. Опитайте се да се нагодите към темпото на детето.


А Вие с какви трудности се сблъсквате? Задайте въпроса си в коментар, за да намерим заедно решение.


Автор: Светослава Калдерон - Психолог

226 преглеждания0 коментара

留言


bottom of page