top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Как социалното дистанциране да не бъде социално изолиране - практични идеи от Светлана Папазчева


Наскоро четох някъде, че сега всъщност не сме в социална изолация, та нали можем да се чуваме и виждаме, благодарение на технологиите?! Веднага си помислих, че авторът на това твърдение явно няма възрастни роднини... Или има, но като масата не се замисля, че за тях по-страшната пандемия е тази на дигитализацията.Интернет и технологиите настъпателно превземат живота ни с темп, на който повечето по-възрастни хора не могат да смогнат. А с обявяването на инзвънредното положение в страната, дори ежедневни дейности стават много по-недостъпни за тях.

И не само за тях.

На колко от Вас им се е налагало да работят с платформи, да изготвят презентации, форматират текстове и изпращат файлове? Да се регистрират в страници на издателства, да свалят учебници или прикачват снимки? Само до преди месец вероятно не сте знаели за съществуването на Zoom или как да се свързвате от вкъщи с работния компютър.


Живеем интересен живот - разхождаме се виртуално из галерии и аквариуми, гледаме световноизвестни опери и постановки, „стриймваме лайфове“...

Ние да... Но много хора, нямат и представа как да си направят поща.

Много хора няма да могат да прочетат и тази статия, а тя – парадоксално, е насочена точно към тях! А Вие, които четете това, бъдете съпричастни и търпеливи.


„Цъкни с мишката върху поредицата от сини символи на редовете под моя текст. Стрелкичката на мишката ще се превърне в ръчичка. Изчакай. На екрана ти ще се зареди статията/снимката, която ти изпратих.“

Ето така обясняваме на нашите 40+ „ученици“. Голяма част от хората имат базови знания, но при някои се налага да започнем от начало – от А,Б...

И няма нищо срамно, нищо страшно!


Днес се налага да бъдем една идея по-търпеливи с близките си, една идея по-старателни, една идея по-... учители. И да – не всички имаме знания, подход и образование как да го направим.

Затова нашата преподавателка по компютърна грамотност е направила списък с няколко полезни съвета как можем да помогнем на своите близки да се „сприятелят“ с компютъра като направим деня им по-усмихнат:

  1. Насочете вашите билзки към предавания, статии, видеа с позитивно съдържание и градивни послания, които да създават у тях бодро настроение, вяра и оптимизъм в дните на Пандемия и карантина. Бихте могли да им изпращате периодично линкове към такива материали, ако те могат да ги достъпят сами, на компютъра или смартфона си. Ако ли не – бихте могли да създадете Short cut икона на YouTube канал с любима музика или филм на десктопа им, които да отварят сами, само с един клик на мишката върху нея.

  2. Обяснете/покажете им как да играят някои простички компютърни игри /пасианс, билярд, Miniclip.com .../. Така ще подобрят владеенето на мишката /развиват фината моторика на ръцете, която се нарушава с възрастта/, ще развиват съобразителност и ще запълнят време докато са принудени да стоят у дома.

  3. Изпращайте им снимки на децата, внуците, ваши пътувания и приключения, с които е пълен смартфона ви. Това ще ги зарадва, ободри, ще изпълни деня им със смисъл и вдъхновение, ще им помогне да се свържат със съвременните технологии. Можете да използвате Фейсбук месинджър, Скайп, Вайбър, имейл, ако близките ви знаят и могат да ползват тези електронни канали. Ако ли не – помислете за някой наоколо, който би могъл да ги получи и да им ги покаже на своя компютър или смартфон докато те не решат, че искат сами да се научат как се прави.

  4. За близките ви, които имат вече някои базови умения за работа с компютър, помолете ги да напишат рецепта на любимо ястие, която бихте искали да добавите към кулинарния си тефтер, някоя родова история или интересна случка от живота, която да прочетете на внуците им. Така те ще се почувстват значими и ценени, и в същото време мотивирани да седнат пред компютърния лист с мишка и клавиатура в ръце, в игра за сприятеляване. В случай, че е нужно припомняне как се прави или малко помощ, обяснете базовите стъпки за включване на компютъра, отваряне на нов файл в Word и автоматичен запис.Автори: Йоана Иванова и Светлана Папазчева61 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page