top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Поразии по време на хранене или защо имате "Тарзан" на масата - "превежда" от "детски" - С. Калдерон


Имате дете на година? Или на две? Наближава време за хранене и направо Ви се изправя косата как след това всичко ще е омазано с пюре, как ще намирате храна на всевъзможни места, ще търсите отвара, с която да изчистите соса от килима...

И това се повтаря всеки ден по няколко пъти! Нямате търпение детето да порасне и да усвои поне някои навици на културното хранене!


А междувременно си задавате въпроси като:

„Защо децата си играят с храната?“, „Защо децата плюят храната?“, „Защо децата заспиват, докато се хранят?“

Предлагам Ви заедно да потърсим отговорите!

Защо децата размазват храната, играят си с нея и я хвърлят?За децата между една и три години яденето е нещо много повече от поглъщане на необходимото количество калории. Помислете за времето, което детето прекарва в игра с храната, като за първи уроци по физика, химия или изкуство. Кое друго е поне на половина толкова забавно за игра и къде другаде малкото дете ще получи такива срахотни, драматични реакции от мама и татко? За щастие, времето, през което ще позволявате на детето да си играе с храната, е ограничено. Когато наближат двегодишна възраст и започнат да проявяват интерес да ви подражават, вече може да започнете да ги отучвате да си играят с храната.

Ето и някои трикове, с които играта с храната няма да е толкова стресова за Вас:


  • Позволете на детето да рисува с пръсти в пудинга; да си направи гердан от плодове или фигурки от тесто.

  • Въведете ограничения: позволено е да се играе с хрната, но не е позволено тя да се хвърля.

  • Задължението чистене – когато детето Ви навърши две години, е време да започнете да го учите да чисти, след като се нахрани. Разбира се, това ще се случва с Ваша помощ и учи детето, че почистването е нещо, което би трябвало да прави, винаги когато изцапа.


Защо децата плюят храната?


Плюенето на храна е необходимо зло при малките деца. Понякога го правят по рефлекс, друг път е преднамерено. И в двата случая това е нещо, с което родителите трябва да се примирят.

Една от причините за плюенето в ранна детска възраст е, че малките деца се увличат какво и колко слагат в устата си. Вероятно сте виждали как децата слагат храна в устата си, набутват я в някое ъгълче и я държат там неограничено време. Това може да се случи както с храни, които не харесват, така и с такива, които обожават.


Плюенето е част от сделката, когато искате детето Ви да опита нова храна:

Вашият дребосък поставя в устата си това не твърде привлекателно нещо, но Вие се съгласявате да го изплюе, ако реши, че е противно. Ако детето Ви плюе новите храни, не ги отписвайте веднага. Често са необходими няколко опита.

Как да направите плюенето по-поносимо за Вас?

Ако причината е задавяне, не казвайте и дума. Ако обаче детето плюе върху някой или плюе и след това проверява дали Ви е предизвикало, трябва да получи незабавна и отрицателна реакция. През следващите минути гледайте да му обръщате колкото се може по-малко внимание. Когато детето види подобен резултат от плюенето – да загуби и храната, и компанията си, вероятността да се откаже от него е много голяма.

Етикет по плюене.

Какво е това? Дори и съвсем малко дете би могло да започне да се учи как да плюе дискретно. Като наблюдавате внимателно Вашето дете, докато се храни, много скоро ще знаете кога наближава плюене. Щом забележите, че детето Ви има трудности с храната, или че просто не я харесва, поставете салфетка пред устата му и му кажете да плюе в нея. Салфетката е по-разумният избор от купичка! Покажете му как да грабне салфетката си и да я използва, когато има нужда да плюе храна. Бъдете търпеливи и последователни и Вашето дете ще се научи да плюе, без да прави сцени.

Защо децата заспиват, докато се хранят?Малките деца заспиват над чиниите си по същата причина, поради която се нуждаят от памперси и изискват постоянно наблюдение. Техните малки мозъчета все още не са в състояние да предвиждат какво следва – не могат да разберат разликата между „спи ми се“ и „спя“. Това, което често се случва на тази възраст, е, че малките деца се втурват от едно нещо към друго, дори когато са много изморени (всъщност, особено когато са изморени!). Те толкова се вживяват в това да са заети, че понякога не успяват да заспят, дори когато умират за сън.


Трикове, за да заспива детето Ви на възглавницата, а не върху чинията:

Времето за хранене е време за хранене. Малките деца лесно си създават навици и ако закуската, oбядът, междинните закуски и вечерята са по едно и също време всеки ден, ще бъде по-малко вероятно да задремят по време на храненето.

Някои деца започват да се тъпчат точно преди да клюмнат – като че ли тялото им знае, че разполага с ограничено време, за да поеме колкото се може повече храна. Затова е напълно обичайно да са с пълна уста, когато заспят. Извадете с пръсти храната от устата му, за да сте сигурни, че няма риск.


Ако Ви се е случвало и Вашето дете да заспи, докато се храни, споделете какво правите: оставяте го да си дремне в столчето за хранене? Успявате да го почистите и да го преместите в креватчето, без да се събуди?


Автор: психолог Светослава Калдерон

73 преглеждания0 коментара

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page