top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Чуждият език - враг или приятел? За ползите от изучаването на езици.

Актуализирано: 15.04.2020 г.

В днешно време живеем в модерния свят на глобализация, масово използване на чуждици и размиване на географски и културни граници. Това предполага и неизменното присъствие на чуждите езици във всеки аспект от нашето ежедневие. В България особено осезаемо се усеща тази необходимост от владеене на минимум един западен език. Ние сме страна, която залага много на туризма и сме известни по света като гостоприемни и топли хора. Но много недоволстват от факта, че през годините западните езици и в частност английският, "избутват" родния ни и все по-често хората влагат повече старание и средства да изучат тях.

Ние не ги упрекваме! Напротив! Богатството на една нация е езикът и писмеността й. А българите можем да се похвалим с вековна история и лексикално богатство.

Но нека погледнем въпроса от друг ъгъл. Чуждият език не е наш враг!

Ползите от ученето са неизброими. Развиване на интелекта, забавяне на стареенето на мозъка и превенция на Алцхаймер, създаване на нови връзки между невроните, обогатяване на общата култура и самочувствието са само част от тях.

А от изучаването на чужд език?

Изучаването на чужд език променя начина, по който мозъкът синхронизира сетивата ни, а оттам и начина, по който интерпретираме и разбираме речта на събеседниците си. Това доказва проучване на екип от Северозападния университет в Чикаго, САЩ.

Учените установяват, че билингвистите - говорещи свободно 2 езика, много по-успешно комуникират с околните, независимо кой от двата езика използват. Ефектът се дължи на способността на мозъка им да синхронизира говора, зрението и слуха до нива, които позволяват много по-мащабно възприемане езика на тялото на събеседника.

В основата на откритието стои една важна особеност – по-разнообразните езикови познания променят сензориката на тялото, ръководена от мозъка. Това улеснява възприемането на допълнителни компоненти на общуването, обработвани от слуха и зрението. Това прави комуникацията по-продуктивна, но буквално променя и начина, по който възприемаме света около себе си. Важно е да се отбележи, че го променя към добро.

Наблюдаваният ефект се означава като „Ефект на МакГърк“ и поставя нови хоризонти пред разглеждането на връзката между физическите и психологическите аспекти на мозъчните функции.

Доскоро се считаше, че свободното боравене с повече от един език води до затруднения за мозъка, когато трябва да се борави с този, който не е майчин. Оказва се обаче, че в процеса на еволюцията си той се е адаптирал към тези ситуации и сам е развил способност да се улеснява, когато се налага да систематизира различни езикови познания.

Повече от половината световно население в наши дни борави свободно с поне един чужд език, а около 20% от хората владеят два или повече!

Интересен феномен е способността на мозъка да се ориентира между различните езици още от ранна детска възраст и дори малки, децата могат да общуват свободно на няколко езика. Тази особеност може да се използва не само за по-лесно овладяване на чуждите езици, но и за изграждане на умения у подрастващите, които ще ги улеснят значително в пълноценната комуникацията със заобикалящия ги свят. Затова учените считат, че в условията на масова глобализация, ползите за мозъка от овладяването на чужди езици ще се проявяват все по-отчетливо у бъдещите поколения.

76 преглеждания0 коментара

Comentarios


bottom of page