top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

6 храни за отлични оценки! Д-р В. Снегарова за храната и мозъка.

Актуализирано: 17.06.2020 г.

Не забравяйте да предлагате на детето храната по атрактивен начин,а не на сила. Обяснето му, че ще тези храни са полезни и дават „суперсили“. Забавлявайте се с малчуганите, те са по-умни, от колкото предполагате.

От каква храна се нуждае детето, за да расте умно и здраво? Кои храни са полезни за развитието на мозъка и подсилването на имунитета?

Съветва д-р В.Снегарова

Живеем в дни на световна пандемия. Прекарваме по-голямата част от деня си вкъщи, лишавайки себе си и децата си от така важните и полезни слънчеви лъчи и свеж въздух. Въпреки това можем да тренираме на терасата, да играем с децата в двора и да общуваме с близките и учим онлайн. Но по време на тази карантина е от изключителна важност да не забравяме, че храненето влияе в голяма степен на развитието на децата.

Здравословното и балансирано хранене, осигуряващо необходимите микро и макронутриенти, е особено важно за правилното развитие на подрастващия организъм. Важно е децата да се хранят редовно и пълноценно. Ето и някои храни, които да не забравяте да включите в менюто на своето дете:

1.Пресни плодове и зеленчуци

Те са изключително богати на антиоксиданти като витамин А, Ц и Е, които оказват благоприятно влияние върху паметта. Всички деца знаят песничката за „Зеленчуци,който не яде“. Важно е ,плодовете и зеленчуците да бъдат предлагани в свеж вид, с минимална термична обработка. Така те запазват полезните си свойства.


2.Храни,богати на омега-3 мастни киселини

Изключително полезни и важни за правилното функциониране на организма.

Знаете ли, че мозъкът е съставен от 60% мазнини?

Освен, че подобряват настроението и паметта, спомагат в превенцията на редица метаболитни заболявания. Източници на омега-3 мастни киселини са рибата, ядките и авокадото.


3.Желязо за по-добро мислене и концентрация

Храни, богати на желязо са червените меса,бобовите култури, зеленолистните зеленчуци и пълнозърнестите храни. Силата на острия ум се крие в храната!


4.Пълнозърнести храни

Овесените ядки, пълнозърнестият хляб или кафявият ориз оказват положително влияние върху функциите на мозъка. Зърнени култури са отличен източник на витамин В12, както и сложни въглехидрати, които помагат за добрата концентрация.


5.Ядки

Ядките, особено орехите и бадемите, са изключително полезни за мозъка и нервната система. Те съдържат витамини А, Е и група В, а също така и калий, калций, фосфор и желязо. Достатъчният прием на витамин Е може да подпомогне да се предотврати когнитивния спад, особено при възрастните хора. Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани.

Витамин Е съдържат също и зелените зеленчуци, аспержите, маслините, семена, яйцата, кафявият ориз и пълнозърнестите храни.


6.Млечни продукти

Млечните продукти са от съществено значение за мозъчното здраве, според американски и австралийски учени. Проучване, включващо 1000 възрастни, показва, че хората, които редовно консумират прясно и кисело мляко, както и сирене, имат по-добри резултати на тестове за проверка на умствените способности, отколкото хората, които никога или рядко консумират млечни продукти. Редовната консумация на млечни храни, и дори сладолед, има благоприятен ефект върху здравето на мозъка и поддържането на паметта.


При съмнение за хранителни непоносимости и алергии задължително се консултирайте с лекар-специалист!


За автора:

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика към Медицински университет-Варна и автор на здравен блог www.medilatte.com.

Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката. Има над 30 доклада, изнесени на международни конференции. Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.

Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).

Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.

През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация. Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

298 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page