top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Ама как бе, момче? Как да го свържа?

Актуализирано: 15.04.2020 г.

За компютърната грамотност, майките и бащите ни, бабите и дядовците.

Или защо не е обидно да потърсиш помощ.


В 21 век технологиите застават на пътя на много от нашите по-възрастни роднини. За по-новите поколения работата с модерните телефони, теблети и компютри става някак интуитивно, докато за нашите родители това не е точно така.

Предполагам на всеки се е налагало да обяснява с часове на майка си как да изпрати писмо, да инсталира приложение на смартфона си или да свали филм със субтитри.

Предполагам, че и въпреки множеството успешно проведени от Вас уроци по Word, когато баща Ви седне на друг компютър изведъж вече не знае какво да прави.

Така е и за жалост смяната на Windows, ъпгрейда на приложението, мисълта за google drivе или друг подобен "онлайн склад" просто ги кара да настръхват. Защото е нещо ново, защото отново е нещо различно, защото "копчето" не е на същото място, както преди. И тези интелигентни, зрели хора, професионалисти в областта си с богата обща култура, изведнъж се превръщат в деца, които ни гледат с поглед, носещ усещане за безизходица и притеснение.

Всички тези пречки са напълно разбираеми. Как няма да са объркани, като учат нещо абсолютно ново и то " от главата за краката". Та на тях никой не е седнал да им "постави" основите, никой не им е дал базовите знания, не им е обяснил как функционира и каква е същността на тази нова техника. Те наизустяват стъпките, с които да си пуснат програмата, да напишат и запаметят файла и копчето, което да натиснат, за да го изпратят. Но в 90% от случаите нямат представа дори как се превеждат повечето от думите, с които са обозначени действията, които извършват.

Попитайте майка си знае ли защо лаптопът се казва така? Не знае... Защото идва от английски и означава буквално "отгоре в скута ми"( lap- скут, top - отгоре). А дали знае, че бутонът за главни букви означава "заключени главни" - caps (capitals) - главен, lock - заключен, и затова като го натиснем пишем само с такива.

Технологиите настъпателно превземат все по-голяма част от живота ни и затова е важно да подготвим близките си. Да им помогнем да не се чувстват изоставени или изостанали, да усетят помощта, която интернет пространството може да им осигури, комфорта на смартфона и възможностите, които дигиталният свят предлага.

74 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page