top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Бъди супергерой - яж супер вкусни плодчета!

Актуализирано: 15.04.2020 г.

Здравей,

Аз съм Йоана, майката на Влади! Той е на почти 5 години и един от любимите му въпроси е "Защо?". Особено "Защо трябва да ям..."

Твоето тяло е изумителна машина - по-умно и по-могъщо, от който и да е компютър, а за да е силно като това на Хълк и да си безстрашен като Елза, тялото ти има нужда от енергия. За нас хората - тя идва от правилната храна и водата. Всеки ден в твоята чиния трябва да има много плодове и зеленчуци, месо и разбира се, ако обичаш - ядки. Обичаш ли орехи?

Днес ще поиграем на една игра - Откъде идват плодовете?

Плодовете са най-различни по форма, цвят и големина.

Някои имат костилки като сливите, други са с твърда кора като портокала, а трети - като ягодите, са покрити с мъъънички семки.

Растенията, които дават плод за ядене, се наричат "овошки". Някои са дървета - ябълки, круши, череши, вишни, сливи, джанки, кайсии и праскови. Други плодове - като малините, боровинките, къпините и касиса, идват от по-малки или по-големи храсти. А ягодата израства на коренче, ниско като тревичка.

Преди много години плодовете растели свободно в дивата природа. Днес хората ги засаждат и отглеждат в градини и развиват нови сортове, които са по-дълготрайни.

Има ли в твоя дом или в къщата на баба и дядо плодно дръвче?

Ако е така, със сигурност знаеш, че плодовете са най-вкусни, когато са съвсем пресни - току-що откъснати.

Дърветата пречистват въздуха. Те ни дават дървесина, от която правим мебели и книги и която използваме за отопление. Служат ни като перфектни катерушки и са част от най-прекрасните места за разходки - прохладните гори и красиви паркове.

Ти къде обичаш да се разхождаш най-много?

За разлика от много други плодове и зеленчуци, които трябва да засаждаме всяка година, плодните дръвчета са многогодишни - това означава, че след като пораснат достатъчно, те дават плод по едно и също време всяка година.

Знаеш ли, че цветът на узрелите плодове често подсказва вкуса - червените ябълки са сладки, а зелените - кисели.

Кой е любимият ти плод?

Моят е ягодата.

Като всяко растение и ягодите имат корени, стъбло, листа и плод. Чрез корените те си набавят необходимите хранителни вещества от почвата. Пълзящите им стъбла се наричат листуни, на тях израстват младите растения. Късно напролет жълтият цвят се превръща в маалка ягодка. Преди да узреят те са зелени, а след това придобиват апетитен червен цвят.

Мама може да изтегли снимките и да решите задачките!

Плодове идват от близо и далеч! Колко ли време пътува ананасът, за да стигне твоя дом?


Ябълките, крушите и сливите се срещат почти навсякъде, но има плодове - като ананаса, фурмите, маракуята и мангото, които пътуват от много далеч.

Ананасът идва от Южна Америка. Растението, което дава този плод, не е дърво, а трева. Листата му обаче са много големи и остри.

Банановите растения също се смятат за треви, въпреки че на външен вид приличат на дървета. Бананите растат в топлите страни и се берат зелени. Докато стигнат до нас, те узряват и стават жълти, сочни и вкусни.


Кокосовият орех расте на големи палми в тропическите страни и е известен с полезните си съставки. Под твърдата обвивка се крие бяла вътрешност, от която се произвеждат кокосовите стърготини и кокосовото масло. А младите кокоси имат вода, която е много освежаваща лятото.

Днес можеш да получип плод или зеленчук от почти всчка точка на света. Корабите, самолетите и камионите ежедневно превозват всякакви стоки.


Знаеш ли, че във Филипините листата на ананаса се използват за производството на плат, от който се шият традиционните филипински дрехи. От дългите нишки на тези листа се изработват дори чанти, кецове, тапицерии и мебели.208 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page