top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Как да направим непознатите думи - "познати"?

Актуализирано: 15.04.2020 г.

Учите чужд език, но тези стотици нови думи в час, с които се движите през уроците просто Ви се струват невъзможни за научаване? Граматиката винаги Ви е била по-лесна за запомняне?

Не се тревожете, това е всеобща болка. Научно доказано е, че възрастните учат думи много по-трудно от децата, а граматическите норми усвояват значително по-бързо. Чудите се защо е така и как да промените този порочен кръг на непрестанно писане на думи, които заради десетките повторения дори изписвате механично и с грешки? Ние с удоволствие ще отговорим на тези въпроси!


Мозъкът на едно подрастващо дете функционира по много по-различен начин от този на възрастен човек, поради простата причина, че най-важната му задача в този момент е да усвоява нова информация. Забелязали ли сте, че децата "попиват като гъби", само докато наблюдават околния свят. Това е така, защото частта в мозъка им, отговаряща за "ученето" се развива с бесни темпове и не е обременена с ежедневните дейности, с които по-големите се занимават.

А горките ние, по-пораснали деца, трябва някак си измежду задачите за деня, работата, грижите за семейство и дом, да открием пролука, в която да се съсредоточим само върху ученето и запаметяването на абсолютно нова информация.

Може да Ви звучи невероятно, но именно тази функция на мозъка ни - ученето и запаметяването, го поддържа здрав, млад и с бързи реакции. Затова е от изключителна важност да се стараем всеки ден да учим по нещо ново. А какъв по-лесен и продуктивен начин от изучаването на чужд език?

И пак се връщаме на времето и думите. Да речем изнамерили сме два дена седмично, в които да се съсредоточим върху самоусъвършенстване, но тези непознати думи надвисват над иначе позитивната нагласа, с която се хвърляме в новото начинание, и малко по-малко започват да ни демотивират. За жалост често срещана реалност...

И тук се включваме с няколко практични идеи!


Всеки човек учи различно - за един е по-лесно, когато новата информация "мине през ръката му", друг има нужда от асоциации, с които по-бързо да се сеща за думата, трети използва визуални средства, четвърти все още не знае кое е "неговото". Ние ще Ви предложим вариант, който съдържа от всичко по малко. За целта са Ви нужни две торбички, по-твърд лист хартия и химикал.

Стъпка едно - Разрежете листа на малки правоъгълничета, от едната страна запишете думата на английски (или друг език, който изучавате), а от другата на български ( или обяснена отново на чуждия език - това е за по-напреднали).

Стъпка две - Напълнете едната торбичка с готовите картончета.

Стъпка три - Бъркате и вадите едно листче, прочитате думата и казвате какво е значението й, ако объркате - го връщате обратно в торбата; ако познаете, го слагате във втората торбичка.

И така докато не изпразните изцяло торбичката с непознатите думи.

Стъпка четири - Не забравяте да добавяте след всеки урок новата лексика.


На картончетата можете да рисувате или да използвате различни цветове - пример с родовете и определителните членове в немския език - развихрете въображението си.

Можете дори да използвате двата джоба на дънките си, докато сте на работа! В единия слагате непознатите думи и прехвърляте в другия, след като станат познати. :)

Надяваме се, че статията и съветите ни са били увлекателни и полезни!


398 преглеждания0 коментара

Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page