top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

"Лачо леже либа" - или как проговарят децата.

Актуализирано: 15.04.2020 г.

Днес ще обърнем внимание на речевото развитие при децата. 👧👦 Много родители се притесняват за говорни нарушения. Затова решихме да разграничим етапите на произношение на звуците.


Децата овладяват правилното произношение на звуците постепенно.


При някои речта се появява по-рано, при други по-късно, това е въпрос на индивидуалност и забавянето не винаги означава, че има проблем. Всяко дете е различно, затова и онтогенезата на речевото и езиковото развитие на децата до 6 годишна възраст настъпва по различно време и по различен начин.

В "бебешка" възраст ( 0 - 1г/1,5г) започват с по-лесните за произнасяне звукове - всички гласни и съгласните "М", разликата между "Б" и "П".

В следващият период от първата до към втората годинка мъниците продължават речевото си развитие и овладяват съгласните - "Н", "Х" и разликите - "Т/Д", "В/Ф".

До 2 -3 години се изчистват проблемите в произнасянето на "С/З/ДЗ/Ц", както и "К/Г".

Последният етап е до 5 годишна възраст - "Ш/Ж/Ч/ДЖ/Щ" и най-трудният момент за повечето деца - "Л" и "Р".


За правилният говор на детето е важно също до три годишна възраст то да е спряло да говори за себе си в 3л.ед.ч, а да се определя като "АЗ" и притежанията си като "МОИ". Според психолозите развитието на АЗ-ът е ключов за правилното речево развитие на детето. Друг важен момент е правилното ориентиране в пространството. На 3 годишна възраст дете трябва да може да показва и разбира значението на думите "пред/зад/под/над/в/върху", да открива до 3 разлики между две картинки и да брои до 10.

Развитието на фината моторика също подпомага проговарянето - затова режете, лепете, нижете мъниста, рисувайте с правилен захват на молива и най-вече - ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ ЗАЕДНО!

💗И нека не забравяме, че всяко дете се разива различно, но най-добрият начин да му помогнем да проговори правилно е като му четем с артикулация и честа смяна интонацията от най-ранна възраст.


А знаехте ли, че според някои теории проговарянето на детето зависи още от момента му на раждане - дали е проплакало веднага или не⁉ Някои специалисти твърдят, че гукането в първите месеци също е показателно за това кога детенцето Ви ще проговори.

Но ако притесненията Ви се задълбочат, разчитайте на логопед. Той най-точно ще определи дали има нарушение и какви мерки трябва да се предприемат.


157 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page