top of page
  • Снимка на автораJolly's Class

Играем, докато учим - учим, докато играем. Всички го казват, но не всички успяват да го приложат...

Нека учим, докато играем. Всички го казват, но на повечето родители май не им е съвсем ясно как става това. Сякаш асоциациите са, че докато играем, се забавляваме, но минем ли към учене, трябва да станем сериозни. А всъщност едното не пречи на другото!

И именно затова ученето може да бъде леко, приятно и дори забавно – ако е вплетено в игра, ако показваме на детето, че когато го учим на нещо ново, не се превръщаме в лоши учителки.От две до три години детето очаква да прибавите нови съоръжения и игри, свързани с по-високата му степен на зрялост.

Играта с вода запазва цялата си важност! Позволете му да използва мивката или ваната. Двегодишното дете страхотно обича да топи разни гъби във водата и да ги изстисква, да пълни и излива пластмасови чаши или съдове. Родителите често се учудват, че то може с часове да си играе с вода. Сапунените мехури и пяната са още едно истинско чудо за човек на две години!

Не забравяйте, че на тази възраст детето обича да почиства, след като е изцапало или намокрило мястото, където си е играло с вода. Опитните родители успяват на време да се възползват от тази склонност, защото по-късно тя изчезва.

Това е и възрастта, в която детето харесва много материалите, които може да моделира по вкуса си, като пластилин или глина. Пластилинът е очевидно предпочитан от майките, защото цапа по-малко. Когато децата на тази възраст си играят с пластилин, те не правят от него нищо определено. Интересува ги самият материал. Обичат да го мачкат, месят, натискат и да му придават различни форми.


Около втората и третата година идва ред и на пастелите! Избирайте по-дебели, за да е по-лесно на детето да ги държи и „управлява“. Осигурете му и достатъчно голямо платно за рисуване, защото пастелите са доста своенравни! Когато детето завърши „рисунката“ си, обикновено родителите я взимат и питат: „Какво е това?“ Грешка. Защото детето на тази възраст не рисува картина, то по-скоро си прави опити с цветовете и линиите. Очаровано е от начина, по който може да произвежда линии и цветове!

Всичко това сигурно Ви кара да си зададете въпроса: „За какво е цялата тази каша от пластилин, глина и пастели? Необходимо ли е родителите да полагат толкова усилия?“ Отговарям „да“, без всякакво колебание! Детето Ви още не се е научило да формулира с думи всичко, което изпитва. Дейностите, несвързани с речта, му помагат да изрази чувствата, за които още не разполага с названия.


На тази възраст и игрите навън са много важни. Катерушката е все така ценена, каручка за дърпане, триколка, големи топки за търкаляне и бутане – всичко това ще помогне на детето да развие мускулите си и да придобие сила и ловкост.

Наблюдавайте детето си и попивайте всичко, което то Ви показва. С всяко свое действие то Ви приканва да влезете в неговия свят, Вие само трябва да прекрачите прага. А там гарантирано Ви очакват много забавления! Играйте и учете заедно, а с нас можете да споделите какво сте научили, докато играете и на какво играхте, докато учите.

Автор: Светослава Калдерон - психолог

173 преглеждания0 коментара

コメント


Post: Blog2_Post
bottom of page